Warmtepomp Vierakker

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het vervangen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Aan de hand van onze vergelijker lees je concrete informatie aangaande een warmtepomp in Vierakker. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare informatie en check prijzen van een installateur in Vierakker!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Vierakker? Aan de hand van de info op deze pagina check jij nuttige tips. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en ontdek rap alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Vierakker?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Vierakker?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vierakker

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is nogal moeilijk. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Vierakker aan te raden. Het selecteren van een bedreven installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Aermec warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een echte installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.600 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €8.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €13.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Vierakker.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Garnwerd.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot €19.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Intergas, Nefit, Atag, Remeha). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vierakker

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Vierakker

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de aanschafprijs is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vierakker te ontcijferen.

Soort warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1800 €1100 7 jaar
Lucht-water €6200 €2000 €2500 8 jaar
Bodem-water €14600 €3500 €3100 11,5 jaar
Water-water €18000 €5500 €4100 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Bronckhorst?
In 2030 moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel consumenten overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Bronckhorst) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Vierakker is alleen aan te vragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1850 en €5150. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de SPRSUN CGK/D-42(HC) staat gelijk tot €3.450,00 subsidie en wat betreft de Clivet WSAN-XEE 82 ST krijg je subsidie tot €2.950,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Vierakker

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Nunspeet plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met standaard elektriciteit. Om die reden kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2550 – €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €380 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen