Warmtepomp Garnwerd

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het plaatsen van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Met behulp van onze vergelijker bekijk je nuttige info voor een warmtepomp in Garnwerd. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle relevante tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Garnwerd!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Garnwerd? Door onze experts vind jij zinvolle info. Kies voor een van de vragen hieronder, en ontdek rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Garnwerd?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Garnwerd?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Garnwerd

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk moeilijk. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Garnwerd cruciaal. Het selecteren van een vakbekwame warmtepomp-installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Magic Thermodynamic Box subsidie). Waar vind ik een bekwame installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.450 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €3.000 – €6.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.500 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Garnwerd.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oudezijl.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 – €19.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Intergas, Remeha, Atag, Nefit). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een all-electric product. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Garnwerd

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Garnwerd

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Garnwerd uit te werken.

Type warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1300 €1500 7 jaar
Lucht-water €4900 €2400 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €14900 €3800 €4100 14,5 jaar
Water-water €17500 €4100 €4000 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Winsum?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode gaan veel huizen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Winsum) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Garnwerd is alleen van toepassing op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1650 tot €5750. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Clivet WSN-XEE 162 biedt €4.200,00 subsidie en wat betreft de Techneco AQUATOP T43HR is dit €6.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Garnwerd

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Zweeloo plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 tot €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €305 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen