Warmtepomp Oudezijl

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het vervangen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Met behulp van deze webpagina ontdek je concrete informatie betreffende een warmtepomp in Oudezijl. Is mijn huis wel geschikt? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle relevante info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Oudezijl!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Oudezijl? Op onze website check je bruikbare adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en vind eenvoudig alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Oudezijl?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Oudezijl?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oudezijl

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal moeilijk. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Oudezijl noodzakelijk. De keuze van een erkende vakman is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hitachi subsidie). Wat is een vakbekwame warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen oktober 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.700 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €4.500 – €8.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Oudezijl.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Balgoij.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €5.500 t/m €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, AWB, Vaillant, Atag, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een full-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire product is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oudezijl

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oudezijl

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de aanschafprijs is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oudezijl te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1900 €1000 4 jaar
Lucht-water €6800 €2000 €2300 7 jaar
Bodem-water €14100 €5800 €4300 12,5 jaar
Water-water €18600 €4900 €5100 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Oldambt?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel woningen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Oldambt) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in oktober 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Oudezijl kun je enkel aanvragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen oktober 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2300 – €5800. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Mitsubishi Electric PUHZ-SHW140 YHA + TSA-1000 geeft recht op €2.800,00 subsidie en aangaande de Airwell HWHM-TDF300/3.5-H31 ligt dit op €1.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Oudezijl

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in IJlst plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 en €4200. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €265 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen