Warmtepomp Sint Annen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het aansluiten van een systeem op gas geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van de oude ketels is de warmtepomp. Door de info van onze specialisten achterhaal je concrete informatie aangaande een warmtepomp in Sint Annen. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle bruikbare tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Sint Annen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Sint Annen? Hieronder check jij bruikbare informatie. Druk op een van de onderwerpen en je ontdekt vlug het antwoord op jouw vraag.

  1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Sint Annen?
  2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
  3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
  4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Sint Annen?
  5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Sint Annen

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een handige warmtepomp installateur in Sint Annen onvermijdbaar. De keuze van een officiële installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Bosch warmtepompen). Hoe kies ik een competente installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

  • KvINL certificaat

    Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

  • BRL 6000 (KOMO)

    Verplicht in het geval van grondboringen

  • STEK-certificering

    Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

  • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

    Controleer of de installateur het keurmerk heeft

  • Dutch Heat Pump Association

    Controleer of het merk warmtepomp erkend is.

  • OK CV keurmerk

    Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.200 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €4.000 – €8.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Sint Annen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

  • Mate van isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
  • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
  • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
  • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur de Hoef.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 tot zo’n €18.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, AWB, Nefit, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een full-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Sint Annen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Sint Annen

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Sint Annen uit te rekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1600 €1500 5 jaar
Lucht-water €4000 €2000 €2500 6 jaar
Bodem-water €14500 €5200 €4100 12 jaar
Water-water €17900 €4100 €5000 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Ten Boer?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel woningen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Ten Boer) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Sint Annen is alleen van toepassing op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2200 tot €5400. De uiteindelijke subsidie hangt af van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Panasonic Monobloc high performance WH-MDC16G6E5 staat gelijk tot €2.900,00 subsidie en bij de Carrier 30RQSY050B krijg je subsidie tot €4.350,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Sint Annen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Loozen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 – €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €385 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen