Warmtepomp de Hoef

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het laten installeren van een systeem op gas niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Middels de info op deze pagina lees jij handige info m.b.t. een warmtepomp in de Hoef. Hoe werkt het? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle onmisbare tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in de Hoef!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in de Hoef? Middels onze expertise doorzoek jij belangrijke tips. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en jij checkt eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in de Hoef?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in de Hoef?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in de Hoef

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een echte warmtepomp installateur in de Hoef onontbeerlijk. De keuze van een bekwame vakman is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Oschner systeem). Hoe kies ik een vakkundige warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.200 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €13.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in de Hoef.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Muiden.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De kosten liggen tussen de €7.000 tot zo’n €20.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, AWB, Intergas, Remeha, Nefit). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs de Hoef

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in de Hoef

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in de Hoef te bepalen.

Model warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €2000 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €6900 €1500 €2600 7 jaar
Bodem-water €14900 €3900 €3800 14,5 jaar
Water-water €17000 €4200 €4500 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente De Ronde Venen?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente De Ronde Venen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp de Hoef geldt alleen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2650 en €5000. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de CIAT AQUACIAT ILD 150A biedt €3.700,00 subsidie en bij de Enerso WW 23 is dit €4.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in de Hoef

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Waal plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht tezamen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2700 – €4300. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €365 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen