Warmtepomp Muiden

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van een HR-ketel is de warmtepomp. Op warmtepompspot.nl vind je uitgebreide info voor een warmtepomp in Muiden. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle relevante tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Muiden!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Muiden? Middels onze expertise doorzoek je praktische informatie. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je vindt binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Muiden?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Muiden?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Muiden

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk ingewikkeld. Juist om die reden is een competente warmtepomp installateur in Muiden cruciaal. De zoektocht naar een officiële warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De specialist inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Mastertherm systeem). Hoe herken je een aangesloten installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.650 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €2.500 – €8.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €13.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Muiden.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Winschoten.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.500 en €21.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Vaillant, AWB, Remeha, Atag). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Muiden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Muiden

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Muiden uit te zoeken.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1500 €1800 5 jaar
Lucht-water €6600 €2200 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €14100 €5200 €4400 10,5 jaar
Water-water €17500 €4200 €5500 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Muiden?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel woningen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Muiden) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Muiden kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2300 tot €4350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Hitachi Combi Lite RAS2.5WHVN + RWD2.5NWLE200S geeft recht op €1.700,00 subsidie en voor de Techneco Vulcan 43 AH (G/W) ligt dit op €6.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Muiden

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Goor plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht tezamen met standaard elektriciteit. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2600 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €350 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen