Warmtepomp Winschoten

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het aansluiten van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Door warmtepompspot.nl doorzoek je concrete informatie aangaande een warmtepomp in Winschoten. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle nuttige informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Winschoten!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Winschoten? Door onze experts ontdek je nuttige info. Druk op een van de onderwerpen en jij checkt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Winschoten?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Winschoten?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Winschoten

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Hierom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Winschoten cruciaal. Het kiezen van een officiële warmtepomp-installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Hitecsa systeem). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.500 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Winschoten.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Hekelingen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 tot zo’n €18.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Nefit, Remeha, Vaillant, Atag). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een all-electric product. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Winschoten

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Winschoten

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de kostprijs van de pomp is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Winschoten te analyseren.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1000 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €6200 €1700 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €15500 €5400 €3900 12 jaar
Water-water €17500 €5100 €4900 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Oldambt?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment moeten veel woningen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Oldambt) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Winschoten geldt alleen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1550 tot €4750. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Trane CXAX 020 HE SN geeft jou €5.200,00 subsidie en m.b.t. de Daikin EVLQ08(**)V3 + EHYHBX08(**)V3 +NHYKOMB33(**) krijg je €1.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Winschoten

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Putte plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 – €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €355 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw