Warmtepomp Aardenburg

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het plaatsen van de gasgestookte ketel bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Middels deze webpagina achterhaal je nuttige info m.b.t. een warmtepomp in Aardenburg. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle onmisbare specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Aardenburg!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Aardenburg? Aan de hand van de info op deze pagina check je belangrijke tips en adviezen. Kies voor een van de onderwerpen en ontdek binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Aardenburg?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Aardenburg?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Aardenburg

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk complex. Daardoor is een aangesloten warmtepomp installateur in Aardenburg benodigd. Het selecteren van een erkende specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ARGO). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.300 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €4.500 – €8.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Aardenburg.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg zijn er twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Jonkersland.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 tot zo’n €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Vaillant, Nefit, Atag). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch systeem. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Aardenburg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Aardenburg

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Aardenburg te berekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1500 €1700 7 jaar
Lucht-water €6300 €2300 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €4900 €2900 11,5 jaar
Water-water €18900 €5300 €4700 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Sluis?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel woningen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Sluis) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Aardenburg kun je enkel aanvragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1950 – €4350. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het model, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Aerfor THRON 12 AGR2 staat gelijk tot €2.100,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning Epsilon Echos DK RF /HP 16 krijg je subsidie tot €2.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Aardenburg

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Schoonloo plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht en combineert dat met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2850 – €4600. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €255 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zeeland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen