Warmtepomp Afferden

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is de keuze voor een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Via deze webpagina vind jij diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Afferden. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle relevante tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Afferden!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Afferden? Op deze pagina vind jij handige adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en je ontdekt eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Afferden?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Afferden?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Afferden

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is vrij ingewikkeld. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Afferden aan te raden. Het selecteren van een deskundige installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check CTC). Waar vind ik een betrouwbare warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.250 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Afferden.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Kamperland.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €9.500 en €21.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Remeha, Vaillant, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Afferden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Afferden

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Afferden vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1700 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €5200 €1800 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14300 €4300 €3300 13,5 jaar
Water-water €17900 €5400 €4300 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Druten?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel gezinnen overstappen op duurzame energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Druten) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Afferden is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2900 tot €4400. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Aermec ANK085H geeft recht op €2.250,00 subsidie en bij de Western Airconditioning Epsilon Echos HP 16 ligt dit op €2.450,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Afferden

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Siebengewald plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in combinatie met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2950 – €4900. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €310 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen