Warmtepomp Kamperland

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is de keuze voor de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Op warmtepompspot.nl check jij praktische informatie aangaande een warmtepomp in Kamperland. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Kamperland!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Kamperland? Hieronder doorzoek jij bruikbare tips en adviezen. Klik op een onderwerp en je vindt eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Kamperland?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Kamperland?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kamperland

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is behoorlijk complex. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Kamperland onmisbaar. Het kiezen van een erkende expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek AWB). Hoe herken je een deskundige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.700 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €3.500 – €6.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Kamperland.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur t Waar.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 tot zo’n €21.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Intergas, AWB, Vaillant, Nefit). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kamperland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Kamperland

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het apparaat is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kamperland te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1500 €1800 4 jaar
Lucht-water €5600 €2400 €2800 6 jaar
Bodem-water €14700 €5700 €3300 10,5 jaar
Water-water €18000 €4900 €5000 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Noord-Beveland?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel gezinnen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Noord-Beveland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Kamperland is alleen aan te vragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1050 – €5700. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Enerso AW 44 geeft jou €6.700,00 subsidie en voor de Ecoforest EcoGeo HP 12-40 krijg je €6.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Kamperland

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in De Bult plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2800 tot €4800. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €340 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen