Warmtepomp De Bult

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is de keuze voor gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Middels onze vergelijker bekijk je relevante tips aangaande een warmtepomp in De Bult. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle relevante details en vind de voordeligste installateur in De Bult!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in De Bult? Via onze specialisten doorzoek jij handige tips & tricks. Klik op een van de vragen hieronder, en jij checkt snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in De Bult?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in De Bult?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Bult

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is vrij gecompliceerd. Daardoor is een echte warmtepomp installateur in De Bult noodzakelijk. De keuze maken voor een ervaren expert is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De vakman verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Metro Therm systeem). Waar vind ik een competente installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.400 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.500 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in De Bult.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaliter ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Monster.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.500 en €19.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, AWB, Nefit, Intergas, Vaillant). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Bult

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Bult

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Bult te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1200 €1200 6 jaar
Lucht-water €6800 €1700 €2300 8 jaar
Bodem-water €14300 €3700 €2600 12 jaar
Water-water €18100 €4900 €5700 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Steenwijkerland?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Steenwijkerland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp De Bult is alleen aan te vragen voor modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2200 tot €5100. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Carrier 61AF-035 geeft jou €3.350,00 subsidie en m.b.t. de Enerso TWW 59 krijg je €7.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in De Bult

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Vrouwenakker plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht tezamen met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2600 tot €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €395 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen