Warmtepomp Monster

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het aansluiten van een systeem op gas geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten investeren in een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op onze website bekijk je praktische informatie betreffende een warmtepomp in Monster. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle bruikbare info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Monster!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Monster? Op deze pagina doorzoek jij belangrijke tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en jij checkt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Monster?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Monster?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Monster

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Juist om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Monster noodzakelijk. Het selecteren van een aangesloten warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check InterClima-MTA systeem). Hoe kies ik een aangesloten warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.500 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €5.500 – €8.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Monster.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Willemsoord.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 tot €19.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Vaillant, Remeha, Intergas, Atag). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een full-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Monster

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Monster

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Monster te ontcijferen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1600 €1700 5,5 jaar
Lucht-water €6100 €1700 €2300 6 jaar
Bodem-water €15300 €4300 €4800 14,5 jaar
Water-water €18700 €4000 €5100 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Westland?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel gezinnen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Westland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Monster kan jij uitsluitend toepassen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1550 tot €5850. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk en type, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW ontvang je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Hidros WZT302/NN/ heeft €3.050,00 subsidie en met betrekking tot de Techneco Vulcan 17 ACH (G/W) heb je recht op €3.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Monster

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze systemen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Glimmen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2950 – €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €385 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen