Warmtepomp Willemsoord

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het aanvragen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is de warmtepomp. Op de tips van onze experts doorzoek je tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Willemsoord. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle onmisbare info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Willemsoord!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Willemsoord? Op deze pagina lees je bruikbare info. Klik op een van de vragen hieronder, en ontdek snel verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Willemsoord?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Willemsoord?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Willemsoord

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal ingewikkeld. Juist om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Willemsoord noodzakelijk. De keuze maken voor een erkende installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Haier systeem). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.500 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Willemsoord.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Heijningen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 t/m €19.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Vaillant, AWB, Atag, Remeha). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima product is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Willemsoord

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Willemsoord

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kosten van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Willemsoord vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1400 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €4200 €2500 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14200 €3500 €3300 10,5 jaar
Water-water €17100 €5100 €5600 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Steenwijkerland?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel woningen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Steenwijkerland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Willemsoord geldt alleen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2500 tot €4850. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Trane CXAX 015 HE SN staat gelijk tot €4.350,00 subsidie en wat betreft de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHVX16S18(**)3V krijg je subsidie tot €2.350,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Willemsoord

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Posterholt plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 tot €4000. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €355 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen