Warmtepomp Glimmen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het aansluiten van een ketel op gas volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten overstappen naar een alternatieve bron. De optie in plaats van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten achterhaal je alle informatie voor een warmtepomp in Glimmen. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle nuttige informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Glimmen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Glimmen? Op deze pagina doorzoek je handige tips. Kies voor een item uit onze FAQ en je vindt binnen no-time alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Glimmen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Glimmen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Glimmen

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk complex. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Glimmen onvermijdbaar. De keuze van een aangesloten installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Western Airconditioning subsidie). Wat is een vakkundige warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.200 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.000 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Glimmen.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Posterholt.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 tot €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Atag, Intergas, Vaillant, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Glimmen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Glimmen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Glimmen te berekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1600 €1300 4 jaar
Lucht-water €6200 €2500 €2700 9 jaar
Bodem-water €14600 €5300 €3900 14,5 jaar
Water-water €18500 €4700 €5300 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Haren?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Haren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Glimmen kun je enkel aanvragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1950 – €5000. Het totale bedrag hangt af van het model, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Daikin EBLQ07(**)V3 heeft €1.900,00 subsidie en wat betreft de Thermia Diplomat Duo Optimum G3 17 heb je recht op €3.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Glimmen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Alde Leie plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. elektrische energie uit het net. Om die reden kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit kan door een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2900 tot €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €350 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen