Warmtepomp Alde Leie

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het aanvragen van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een ketel met gas een warmtepomp. Via deze webpagina doorzoek je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Alde Leie. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle cruciale tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Alde Leie!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Alde Leie? Op deze pagina vind je praktische tips. Druk op een van de onderstaande vragen, en ontdek ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Alde Leie?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Alde Leie?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Alde Leie

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel pittig. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Alde Leie noodzakelijk. Het selecteren van een handige warmtepomp-installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Deze expert checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ECOTEQ). Hoe kies ik een competente vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.400 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €4.000 – €7.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €19.500 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Alde Leie.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Kats.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €9.500 – €20.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Atag, Vaillant, Remeha, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Alde Leie

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Alde Leie

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Alde Leie vast te stellen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1200 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €6300 €1700 €2000 9 jaar
Bodem-water €15000 €5700 €4600 9 jaar
Water-water €18100 €4100 €5000 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Leeuwarderadeel?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment moeten veel gezinnen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Leeuwarderadeel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Alde Leie kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2950 – €5000. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Aermec ANKI070 heeft €2.250,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning Epsilon Echos HP 41 heb je recht op €4.350,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Alde Leie

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Sint Agatha plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) tezamen met standaard elektriciteit. Om die reden kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4400. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €260 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw