Warmtepomp Vrouwenakker

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten bekijk je nuttige info bij het kiezen van een warmtepomp in Vrouwenakker. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle relevante tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Vrouwenakker!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Vrouwenakker? Op deze pagina bekijk jij handige info. Druk op een van de onderstaande vragen, en check eenvoudig alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Vrouwenakker?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Vrouwenakker?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vrouwenakker

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk pittig. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Vrouwenakker aan te raden. De zoektocht naar een competente warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hewalex warmtepomp). Wat is een doorgewinterde installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.200 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Vrouwenakker.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Glimmen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €9.500 tot zo’n €18.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Atag, Nefit, Vaillant, Remeha). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een standalone installatie. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vrouwenakker

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vrouwenakker

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vrouwenakker te ontcijferen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1600 €1500 4 jaar
Lucht-water €6600 €1700 €2500 8 jaar
Bodem-water €15200 €5400 €3900 14,5 jaar
Water-water €17400 €4700 €5200 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Nieuwkoop?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel consumenten overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Nieuwkoop) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Vrouwenakker geldt alleen op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1750 – €4300. Het totale bedrag heeft te maken met het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 23 E (227758) geeft jou €2.650,00 subsidie en wat betreft de Clivet WSN-XIN 71 krijg je €1.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Vrouwenakker

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Oost-Souburg plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit kan door een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2900 – €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €305 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen