Warmtepomp Alblasserdam

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het aanvragen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Met behulp van deze webpagina doorzoek je waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Alblasserdam. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle onmisbare informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Alblasserdam!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Alblasserdam? Door onze experts doorzoek jij bruikbare tips & tricks. Druk op een van de onderwerpen en je vindt snel alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Alblasserdam?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Alblasserdam?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Alblasserdam

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is best wel ingewikkeld. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Alblasserdam benodigd. De keuze van een deskundige warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ecopomp). Waar vind ik een vakkundige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.500 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Alblasserdam.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter zien we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Katlijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.500 en €18.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, Vaillant, Remeha, Nefit). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Alblasserdam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Alblasserdam

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Alblasserdam vast te stellen.

Type warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1800 €1000 4 jaar
Lucht-water €6200 €1900 €2500 7 jaar
Bodem-water €15300 €4400 €4400 11 jaar
Water-water €18600 €4800 €5100 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Alblasserdam?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel Nederlanders overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Alblasserdam) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Alblasserdam is alleen aan te vragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2300 en €5300. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Aermec ANKI045 geeft jou €2.050,00 subsidie en bij de Western Airconditioning Epsilon Echos HP 37 krijg je €3.950,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Alblasserdam

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Sinderen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) i.s.m. reguliere energie (stroom). Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2850 – €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €330 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen