Warmtepomp Katlijk

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het aanvragen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van de CV-ketel is een warmtepomp. Aan de hand van de info van onze specialisten vind je alle informatie betreffende een warmtepomp in Katlijk. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle belangrijke details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Katlijk!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Katlijk? Op onze website achterhaal je nuttige tips. Druk op een onderwerp en je vindt rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Katlijk?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Katlijk?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Katlijk

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is nogal pittig. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Katlijk benodigd. Het selecteren van een handige installateur is net zo relevant als de klus zelf. Hij analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Climaveneta). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.450 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €8.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Katlijk.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak zijn er twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Ten Boer.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 tot zo’n €18.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Intergas, Remeha, Vaillant, AWB). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een full-electric type. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Katlijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Katlijk

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Katlijk uit te rekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1400 €1400 5 jaar
Lucht-water €5000 €2000 €2800 7 jaar
Bodem-water €14800 €4600 €3500 9 jaar
Water-water €17900 €4200 €4200 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Heerenveen?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel Nederlanders overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Heerenveen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Katlijk is alleen van toepassing op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1350 tot €4450. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Enerso AWK-C 09 EVI heeft €1.850,00 subsidie en voor de ELCO Aquatop T22H heb je recht op €3.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Katlijk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in De Heen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met gewone stroom. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 tot €4500. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €300 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw