Warmtepomp De Heen

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het vervangen van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten kijken naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van gas is de populaire warmtepomp. Via onze vergelijker doorzoek jij waardevolle informatie voor een warmtepomp in De Heen. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle praktische tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in De Heen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in De Heen? Via onze specialisten achterhaal je nuttige adviezen. Selecteer een veelgestelde vraag en je ontdekt snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in De Heen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in De Heen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in De Heen

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk complex. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in De Heen aan te raden. De keuze maken voor een aangesloten warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Nilan systeem). Waar vind ik een bedreven warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.450 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €5.000 – €6.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in De Heen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Moorveld.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.000 en €18.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, AWB, Intergas, Nefit, Remeha). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een standalone oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Heen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Heen

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Heen te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1700 €1200 4 jaar
Lucht-water €6000 €1800 €2300 6 jaar
Bodem-water €15500 €3500 €4400 13,5 jaar
Water-water €17600 €4800 €4000 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Steenbergen?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel consumenten wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Steenbergen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp De Heen geldt alleen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1750 tot €5100. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Carrier 61AF-075 heeft €5.850,00 subsidie en m.b.t. de Enerso WW 18 heb je recht op €3.600,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in De Heen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Wanswerd plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2900 – €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €255 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen