Warmtepomp Wanswerd

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Via deze website lees je uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Wanswerd. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle relevante specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Wanswerd!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Wanswerd? Op deze pagina lees jij handige adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en bekijk eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wanswerd?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Wanswerd?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wanswerd

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is behoorlijk gecompliceerd. Vandaar is een officiële warmtepomp installateur in Wanswerd onmisbaar. Het kiezen van een echte expert is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check iDM warmtepomp). Hoe kies ik een bekwame warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.300 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €5.500 – €6.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wanswerd.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Goingarijp.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.000 t/m €18.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Atag, Intergas, Vaillant, Nefit). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een full-electric product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wanswerd

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wanswerd

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de aanschafprijs is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wanswerd te bepalen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1800 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €4500 €2200 €2200 9 jaar
Bodem-water €14500 €4700 €2700 12 jaar
Water-water €17900 €4000 €4100 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Ferwerderadiel?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel woningen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Ferwerderadiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Wanswerd kun je enkel aanvragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2750 – €5750. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 25 AC (234760) heeft €2.600,00 subsidie en wat betreft de Cooper&Hunter CH-HP8.0SINK3 heb je recht op €1.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Wanswerd

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Oosterblokker plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) samen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €375 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen