Warmtepomp Goingarijp

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het laten installeren van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten dus over naar een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van de oude ketels is een warmtepomp. Op onze vergelijker achterhaal je alle informatie voor een warmtepomp in Goingarijp. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle cruciale info en check prijzen van een installateur in Goingarijp!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Goingarijp? Door onze experts vind je praktische informatie. Maak een keuze uit een onderwerp en check ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Goingarijp?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Goingarijp?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Goingarijp

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is behoorlijk moeilijk. Daardoor is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Goingarijp onmisbaar. Het selecteren van een betrouwbare vakman is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Masser subsidie). Wat is een bekwame installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.400 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Goingarijp.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Purmerland.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 tot zo’n €18.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Atag, Remeha, Vaillant, Nefit). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een standalone oplossing. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Goingarijp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Goingarijp

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Goingarijp uit te werken.

Type warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1200 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €4600 €1700 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €3900 €3800 9,5 jaar
Water-water €18000 €5100 €5200 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente De Friese Meren?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente De Friese Meren) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Goingarijp kun je enkel aanvragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2750 – €4450. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Daikin EGSQH10S18(**)9 staat gelijk tot €2.200,00 subsidie en wat betreft de Trane CGWH 120 krijg je subsidie tot €8.150,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Goingarijp

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Almelo plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €3000 tot €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €260 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen