Warmtepomp Almelo

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het laten installeren van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten investeren in een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Door onze vergelijker bekijk jij alle details aangaande een warmtepomp in Almelo. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle relevante informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Almelo!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Almelo? Middels onze expertise doorzoek je praktische tips & tricks. Klik op een veelgestelde vraag en je ontdekt rap alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Almelo?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Almelo?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Almelo

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel ingewikkeld. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Almelo onmisbaar. De zoektocht naar een vakbekwame specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek EnergyPanel). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.200 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €3.000 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Grondbron €14.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en om water op te warmen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Almelo.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Kekerdom.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.500 – €19.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Atag, Nefit, Remeha, Vaillant). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Almelo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Almelo

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Almelo vast te stellen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €2000 €1200 7 jaar
Lucht-water €6600 €2000 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €14100 €3900 €4000 9,5 jaar
Water-water €18500 €5200 €5200 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Almelo?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Almelo) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Almelo kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1800 en €5250. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type systeem, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Aermec ANL040H staat gelijk tot €1.950,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning FUSIO-AW 9 krijg je subsidie tot €1.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Almelo

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Sint Jansteen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in samenwerking met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2500 tot €4100. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €280 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen