Warmtepomp Oosterblokker

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het vervangen van een ketel op gas volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op onze website bekijk jij nuttige info aangaande een warmtepomp in Oosterblokker. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle bruikbare specificaties en vind de voordeligste installateur in Oosterblokker!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Oosterblokker? Door onze experts vind je handige tips. Druk op een van de vragen hieronder, en jij checkt snel alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Oosterblokker?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Oosterblokker?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oosterblokker

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is nogal complex. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Oosterblokker onontbeerlijk. De keuze van een deskundige installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Weishaupt-Monarch verwarming). Wat is een officiële installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.350 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €5.500 – €7.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. Deze warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Oosterblokker.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Almelo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €5.500 – €20.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Atag, Vaillant, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een 100% elektrische installatie. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oosterblokker

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Oosterblokker

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oosterblokker uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1200 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €4900 €1800 €2100 6 jaar
Bodem-water €14700 €5300 €3500 14,5 jaar
Water-water €17400 €5500 €4400 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Drechterland?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Drechterland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Oosterblokker kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2050 – €5350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Magic Thermodynamic Box LMTB IV heeft €1.100,00 subsidie en aangaande de Aerfor THRON 06 AGR2 ST heb je recht op €1.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Oosterblokker

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Hindeloopen plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) tezamen met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2650 – €4800. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €330 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen