Warmtepomp Hindeloopen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een systeem op gas geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Via deze webpagina check jij alle informatie over een warmtepomp in Hindeloopen. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle belangrijke specificaties en vind de voordeligste installateur in Hindeloopen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Hindeloopen? Op deze pagina lees je handige tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en check rap alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Hindeloopen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hindeloopen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hindeloopen

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is nogal complex. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Hindeloopen aan te raden. Het selecteren van een handige warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Hij analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ecopomp warmtepompen). Waar vind ik een competente warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.250 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €7.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hindeloopen.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Sint Jansteen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €7.000 tot €19.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, Atag, Nefit, AWB). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een all-electric type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hindeloopen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hindeloopen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hindeloopen te ontcijferen.

Bron warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1900 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €6800 €1500 €2800 9 jaar
Bodem-water €14400 €3600 €4100 11 jaar
Water-water €18600 €5700 €4000 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode gaan veel gezinnen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Hindeloopen geldt alleen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1700 en €5400. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de ELCO Aerotop T35 heeft €4.400,00 subsidie en bij de Alpha Innotec SWP 581 heb je recht op €7.600,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hindeloopen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Boelenslaan plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) in combinatie met standaard elektriciteit. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2800 – €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €280 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen