Warmtepomp Boelenslaan

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het plaatsen van de gasgestookte ketel geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De opvolger van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Door onze vergelijker doorzoek jij alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Boelenslaan. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle praktische informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Boelenslaan!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Boelenslaan? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij handige tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en check meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Boelenslaan?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Boelenslaan?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Boelenslaan

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is best wel moeilijk. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Boelenslaan cruciaal. De keuze maken voor een doorgewinterde installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De specialist bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Rotex warmtepomp). Wat is een bedreven warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.250 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €4.500 – €7.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Boelenslaan.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Losser.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 en €20.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, AWB, Intergas, Nefit, Atag). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een all-electric product. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Boelenslaan

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Boelenslaan

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Boelenslaan uit te werken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1600 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €4400 €1700 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €15100 €3500 €4400 14 jaar
Water-water €18400 €5600 €5000 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Achtkarspelen?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel gezinnen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Achtkarspelen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Boelenslaan is alleen van toepassing op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1800 en €5950. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Auer Edel 100 Eau heeft €1.250,00 subsidie en voor de Climaveneta WWR 0031MS MTD2 heb je recht op €3.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Boelenslaan

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Twijzel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met standaard elektriciteit. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2800 – €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €380 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen