Warmtepomp Aldtsjerk

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het laten installeren van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts doorzoek jij concrete informatie aangaande een warmtepomp in Aldtsjerk. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle relevante tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Aldtsjerk!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Aldtsjerk? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij belangrijke aanbevelingen. Selecteer een item uit onze FAQ en jij bekijkt snel alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Aldtsjerk?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Aldtsjerk?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Aldtsjerk

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is best wel moeilijk. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Aldtsjerk noodzakelijk. De keuze van een handige vakman is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Eldom). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.600 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €6.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €13.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Aldtsjerk.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen zijn er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Katwijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.000 t/m €19.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Atag, Vaillant, Nefit, AWB). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric type. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Aldtsjerk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Aldtsjerk

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Aldtsjerk te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1400 €1000 6 jaar
Lucht-water €5900 €2500 €2100 6 jaar
Bodem-water €14800 €4300 €3300 10 jaar
Water-water €17900 €5200 €5400 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Tytsjerksteradiel?
Straks moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel gezinnen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Tytsjerksteradiel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Aldtsjerk geldt alleen op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1700 tot €4650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Aermec ANKI080 biedt €2.650,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning Epsilon Echos HP 8 is dit €1.750,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Aldtsjerk

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Sint Anthonis plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in combinatie met standaard elektriciteit. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2950 en €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €370 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen