Warmtepomp Katwijk

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het aanvragen van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Middels deze website check je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Katwijk. Hoe werkt het? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle praktische info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Katwijk!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Katwijk? Hieronder doorzoek je zinvolle informatie. Selecteer een onderwerp en je ontdekt binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Katwijk?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Katwijk?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Katwijk

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is best wel pittig. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Katwijk onmisbaar. De zoektocht naar een bekwame specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Clivet). Hoe kies ik een doorgewinterde vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.200 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €4.500 – €6.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Katwijk.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: minder recente en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak werken we met twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Ter Aard.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €6.500 – €18.500 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Intergas, Remeha, AWB, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Katwijk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Katwijk

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het apparaat is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Katwijk uit te werken.

Type warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1300 €1600 6 jaar
Lucht-water €5500 €2300 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €4400 €2900 11 jaar
Water-water €17800 €5200 €4000 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Katwijk?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Katwijk) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Katwijk kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2800 tot €4300. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Enerso AWK-C 13 EVI geeft recht op €2.050,00 subsidie en wat betreft de ELCO Aquatop T28HR ligt dit op €4.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Katwijk

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in De Hoeve plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), samen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 – €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €320 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen