Warmtepomp De Hoeve

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is de keuze voor een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op de info op deze pagina doorzoek je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in De Hoeve. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit De Hoeve!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in De Hoeve? Via onze specialisten lees je bruikbare aanbevelingen. Druk op een onderwerp en jij bekijkt eenvoudig verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in De Hoeve?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in De Hoeve?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Hoeve

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in De Hoeve cruciaal. De zoektocht naar een handige specialist doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Panasonic systeem). Waar vind ik een erkende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.650 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar toepasbare energie. Voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in De Hoeve.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Muiderberg.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, bodem of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 tot €18.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, AWB, Intergas, Remeha, Vaillant). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone type. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Hoeve

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in De Hoeve

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Hoeve uit te rekenen.

Model warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1400 €1100 6 jaar
Lucht-water €6500 €2000 €2100 6 jaar
Bodem-water €14100 €4900 €2600 10 jaar
Water-water €18600 €5800 €4400 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Weststellingwerf?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel consumenten wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Weststellingwerf) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp De Hoeve is alleen aan te vragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1400 en €5650. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de CIAT AQUACIAT ILD 150B geeft recht op €3.850,00 subsidie en aangaande de Enerso WW 26 ligt dit op €4.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in De Hoeve

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Waalre plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) samen met gewone stroom. Zodoende kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2750 tot €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €295 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen