Warmtepomp Waalre

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het plaatsen van de gasgestookte ketel bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De optie in plaats van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Op de tips van onze experts bekijk jij handige tips & tricks m.b.t. een warmtepomp in Waalre. Hoe werkt het? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle cruciale details en vind de voordeligste installateur in Waalre!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Waalre? Middels onze expertise achterhaal je handige aanbevelingen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en vind direct alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Waalre?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Waalre?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Waalre

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is nogal complex. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Waalre aan te raden. De zoektocht naar een echte installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Itho Daalderop warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een echte installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.300 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €3.500 – €6.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €15.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Waalre.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Gorinchem.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.000 – €18.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Atag, Remeha, Intergas, Nefit). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Waalre

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Waalre

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Waalre vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1100 €1000 5 jaar
Lucht-water €5400 €2200 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €15000 €5100 €4700 12,5 jaar
Water-water €17900 €4400 €5100 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Waalre?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel gezinnen overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Waalre) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Waalre kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2350 tot €4450. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk en type, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW krijg je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Stiebel-Eltron WPL 33 HT (229938) geeft recht op €2.250,00 subsidie en voor de CTC EcoAir 406 + CTC EcoZenith 550 ligt dit op €1.550,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Waalre

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Oosterhout plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 – €4100. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €250 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw