Warmtepomp Gorinchem

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is de keuze voor de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Op warmtepompspot.nl vind je relevante tips voor een warmtepomp in Gorinchem. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle nuttige info en bekijk de tarieven via een installateur uit Gorinchem!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Gorinchem? Op deze pagina check jij nuttige informatie. Selecteer een item uit onze FAQ en check rap verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Gorinchem?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Gorinchem?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gorinchem

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is tamelijk pittig. Hierom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Gorinchem onvermijdbaar. Het kiezen van een betrouwbare warmtepomp-installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check SmartHeat subsidie). Wat is een echte installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.650 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €4.500 – €8.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Gorinchem.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Putten.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.000 en €21.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Atag, Vaillant, Nefit, Intergas). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gorinchem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gorinchem

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gorinchem te bepalen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1100 €1400 4 jaar
Lucht-water €5600 €1900 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €15500 €4800 €2700 14,5 jaar
Water-water €17200 €4700 €5200 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Gorinchem?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel gezinnen overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Gorinchem) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Gorinchem geldt alleen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2850 tot €5050. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Daikin ERGA04DV* icm EHV(H)(X)(Z)04S23D**** geeft jou €1.900,00 subsidie en voor de Vaillant flexoCOMPACT VWF 88/4 + VWW 11/4 SI (0010016683) krijg je €3.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Gorinchem

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Almkerk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2600 en €4800. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €315 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw