Warmtepomp Almkerk

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een gasgestookt systeem geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Door warmtepompspot.nl lees je nuttige info aangaande een warmtepomp in Almkerk. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle relevante specificaties en vind de voordeligste installateur in Almkerk!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Almkerk? Via onze specialisten lees je nuttige aanbevelingen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je ontdekt rap bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Almkerk?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Almkerk?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Almkerk

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is nogal complex. Om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Almkerk cruciaal. De keuze maken voor een doorgewinterde warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ferroli). Waar vind ik een ervaren warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.300 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Almkerk.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Kerkdriel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 t/m €20.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, AWB, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Almkerk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Almkerk

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de aanschafprijs is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Almkerk te berekenen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1600 €1300 7 jaar
Lucht-water €4100 €1900 €2200 9 jaar
Bodem-water €14100 €4900 €2900 13 jaar
Water-water €17400 €5200 €5000 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Woudrichem?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel woningen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Woudrichem) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Almkerk geldt alleen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2600 en €5050. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Aermec ANL080H geeft jou €2.750,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning FUSIO-AWM 9 krijg je €1.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Almkerk

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze modellen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Sint Maarten plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. reguliere energie (stroom). Daardoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2850 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €305 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen