Warmtepomp Kerkdriel

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het laten installeren van een gasgestookt systeem bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van gas is een warmtepomp installatie. Door de info van onze specialisten achterhaal je concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Kerkdriel. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle relevante specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Kerkdriel!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Kerkdriel? Hieronder doorzoek je belangrijke adviezen. Kies voor een onderwerp en bekijk onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Kerkdriel?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Kerkdriel?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kerkdriel

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is behoorlijk ingewikkeld. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Kerkdriel noodzakelijk. De keuze maken voor een vakkundige vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over DUCO). Hoe ben ik verzekerd van een erkende warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.500 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €5.000 – €6.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Kerkdriel.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Terheijden.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot €19.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Intergas, Vaillant, AWB, Remeha). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kerkdriel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kerkdriel

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kerkdriel te bepalen.

Type warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1000 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €5300 €1700 €2400 8 jaar
Bodem-water €14500 €5800 €3600 14 jaar
Water-water €18500 €4300 €5100 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Maasdriel?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Maasdriel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Kerkdriel kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1150 tot €4250. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Enerso AWK-C 36 heeft €5.700,00 subsidie en met betrekking tot de Enerso BW 07 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Kerkdriel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in De Lier plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) samen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2900 en €4500. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €330 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen