Warmtepomp De Lier

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is de keuze voor een systeem op gas geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Met behulp van warmtepompspot.nl doorzoek jij alle informatie voor een warmtepomp in De Lier. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle bruikbare specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit De Lier!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in De Lier? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je belangrijke aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en ontdek vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in De Lier?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in De Lier?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Lier

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is nogal complex. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in De Lier onontbeerlijk. De keuze maken voor een vakbekwame installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Robur systeem). Hoe ben ik verzekerd van een echte warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.300 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €4.500 – €8.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in De Lier.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Naaldwijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €5.500 tot zo’n €21.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, AWB, Remeha, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een full-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Lier

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Lier

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Lier te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1200 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €6200 €2500 €2200 8 jaar
Bodem-water €14300 €5300 €3500 9 jaar
Water-water €18000 €5600 €4900 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Westland?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel Nederlanders overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Westland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp De Lier is alleen van toepassing op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1200 tot €5150. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de CIAT AQUACIAT ILD 260A heeft €5.400,00 subsidie en wat betreft de Galletti EHW062WL heb je recht op €7.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in De Lier

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Waaxens plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), samen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit kan door de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €3000 en €4200. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €290 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen