Warmtepomp Waaxens

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het plaatsen van een ketel op gas volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina vind jij uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Waaxens. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle bruikbare specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Waaxens!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Waaxens? Op onze website lees je nuttige aanbevelingen. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Waaxens?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Waaxens?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Waaxens

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is nogal complex. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Waaxens noodzakelijk. Het selecteren van een handige vakman doet niet onder voor de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check MDV warmtepomp). Hoe kies ik een vakkundige warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.500 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €3.000 – €7.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Waaxens.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Goutum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 – €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Atag, Vaillant, Intergas, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Waaxens

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Waaxens

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Waaxens uit te rekenen.

Type warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1900 €1200 6 jaar
Lucht-water €5800 €2100 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €5600 €3600 9 jaar
Water-water €17400 €5200 €4200 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Dongeradeel?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel gezinnen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Dongeradeel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Waaxens is alleen aan te vragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1150 en €4750. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het model, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Stiebel-Eltron WWK 220 Electronic (231208) heeft €1.250,00 subsidie en bij de CTC EcoAir 410 + CTC EcoZenith 550 heb je recht op €1.950,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Waaxens

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Oosterwijtwerd plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in combinatie met gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 tot €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €265 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen