Warmtepomp Oosterhout

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het laten installeren van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een ketel met gas de warmtepomp. Op onze vergelijker ontdek je handige info betreffende een warmtepomp in Oosterhout. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle nuttige tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Oosterhout!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Oosterhout? Door onze experts doorzoek jij praktische aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je vindt ogenblikkelijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Oosterhout?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Oosterhout?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oosterhout

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is tamelijk pittig. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Oosterhout onvermijdbaar. De keuze van een betrouwbare warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk YORK verwarming). Waar vind ik een competente installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2022]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.500 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €3.000 – €8.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Oosterhout.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaliter bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Almkerk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.000 t/m €18.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Atag, Nefit, AWB, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische installatie. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oosterhout

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oosterhout

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oosterhout uit te werken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €2000 €1300 7 jaar
Lucht-water €6900 €1800 €2000 9 jaar
Bodem-water €14400 €4500 €2600 9 jaar
Water-water €18800 €5700 €5700 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Oosterhout?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Oosterhout) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2022. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Oosterhout is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2022).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1150 – €5200. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Mastertherm BA22ISC geeft recht op €1.700,00 subsidie en m.b.t. de Aerfor THRON 10 AGR2 ligt dit op €2.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Oosterhout

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Hitzum plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2550 en €4600. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €275 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw