Warmtepomp Hitzum

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van een ketel met gas de warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker achterhaal je waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Hitzum. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle belangrijke info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Hitzum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Hitzum? Via onze specialisten check jij belangrijke tips en adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en je leest eenvoudig verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Hitzum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hitzum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hitzum

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk pittig. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Hitzum aan te raden. Het kiezen van een officiële warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Hij verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Eldom warmtepompen). Hoe kies ik een degelijke warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema vind je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.450 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. Deze warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hitzum.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zien we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Sint Maarten.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.000 tot €18.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, Atag, AWB, Vaillant). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hitzum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hitzum

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hitzum vast te stellen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1000 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €5800 €2200 €2200 9 jaar
Bodem-water €14900 €3700 €3800 11 jaar
Water-water €18900 €5500 €5900 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Franekeradeel?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode zullen veel woningen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Franekeradeel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Hitzum is alleen aan te vragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1150 – €5400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de ELCO Aerotop T35R EXT geeft recht op €4.400,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec WZS 102H3M ligt dit op €2.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hitzum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Boesingheliede plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 – €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €375 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen