Warmtepomp Boesingheliede

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is de keuze voor de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op deze website vind je alle details betreffende een warmtepomp in Boesingheliede. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle praktische info en ontdek de meest vakkundige installateur in Boesingheliede!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Boesingheliede? Hieronder vind je zinvolle tips en adviezen. Kies voor een van de onderwerpen en bekijk meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Boesingheliede?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Boesingheliede?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Boesingheliede

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk ingewikkeld. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Boesingheliede cruciaal. Het selecteren van een degelijke vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Sinclair warmtepomp). Hoe herken je een bekwame vakman? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.500 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €4.500 – €7.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.500 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Boesingheliede.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Luddeweer.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.500 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, AWB, Intergas, Vaillant, Atag). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een all-electric systeem. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Boesingheliede

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Boesingheliede

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Boesingheliede te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1000 €1600 7 jaar
Lucht-water €5900 €2400 €2300 8 jaar
Bodem-water €14000 €5300 €4600 9 jaar
Water-water €18200 €5100 €4400 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Haarlemmermeer?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren zullen veel Nederlanders overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Haarlemmermeer) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Boesingheliede kun je enkel aanvragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 – €4000. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Auer Edel 200 Eau geeft recht op €1.400,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta WWR 0031TS MTD2 ligt dit op €3.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Boesingheliede

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Tynaarlo plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) samen met gewone stroom. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2950 tot €5000. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €395 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen