Warmtepomp Luddeweer

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het kiezen voor een ketel op gas niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Door onze vergelijker achterhaal je handige info voor een warmtepomp in Luddeweer. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle bruikbare info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Luddeweer!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Luddeweer? Via onze specialisten vind jij zinvolle informatie. Kies voor een onderwerp en vind rap verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Luddeweer?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Luddeweer?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Luddeweer

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is vrij complex. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Luddeweer noodzakelijk. De keuze van een vakkundige specialist is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Panasonic warmtepomp). Wat is een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen januari 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.400 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €5.000 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €13.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Luddeweer.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Waaxens.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.000 tot zo’n €19.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Nefit, AWB, Atag, Intergas). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een full-electric product. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Luddeweer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Luddeweer

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kosten van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Luddeweer vast te stellen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1700 €1300 4 jaar
Lucht-water €4500 €1800 €2100 7 jaar
Bodem-water €14300 €4900 €4600 14 jaar
Water-water €17300 €5300 €4700 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Slochteren?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode zullen veel huizen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Slochteren) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in januari 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Luddeweer kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen januari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2000 tot €5350. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Galmet Airmax2 6GT geeft jou €1.550,00 subsidie en aangaande de NRGTEQ TNG6 (G/W) krijg je €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Luddeweer

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Engwierum plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) tezamen met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2500 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €270 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen