Warmtepomp Engwierum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het plaatsen van een ketel op gas volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina check je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Engwierum. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle onmisbare specificaties en vind de voordeligste installateur in Engwierum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Engwierum? Hieronder lees je belangrijke adviezen. Selecteer een item uit onze FAQ en jij checkt direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Engwierum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Engwierum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Engwierum

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel ingewikkeld. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Engwierum onontbeerlijk. De zoektocht naar een bekwame installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Jifon verwarming). Hoe herken je een betrouwbare installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.500 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardbron €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Engwierum.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Oosterwijtwerd.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 t/m €20.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Atag, Vaillant, Intergas, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Engwierum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Engwierum

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Engwierum uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1900 €1900 6 jaar
Lucht-water €5400 €2500 €2000 7 jaar
Bodem-water €14900 €5700 €2900 13,5 jaar
Water-water €18000 €4600 €4500 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Dongeradeel?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel huizen uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Dongeradeel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Engwierum is alleen van toepassing op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2850 en €4100. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW ontvang je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de CLINT CHA/K/A/WP 182-P geeft jou €5.050,00 subsidie en bij de Lennox Hydrolean SWH025SNM1M krijg je €5.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Engwierum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Zandhuizen plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met standaard elektriciteit. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2800 en €4200. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €365 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw