Warmtepomp Zandhuizen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het plaatsen van een ketel op gas geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten switchen naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Geholpen door onze website bekijk jij handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Zandhuizen. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle onmisbare specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Zandhuizen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Zandhuizen? Op deze pagina check je bruikbare informatie. Selecteer een veelgestelde vraag en vind meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Zandhuizen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Zandhuizen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zandhuizen

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is best wel pittig. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Zandhuizen cruciaal. De keuze van een degelijke vakman doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over YORK systeem). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.500 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.000 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zandhuizen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak zijn er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Hoenzadriel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 en €19.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Intergas, Vaillant, Nefit, Atag). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zandhuizen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zandhuizen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zandhuizen uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1300 €1000 4 jaar
Lucht-water €6600 €1500 €2000 6 jaar
Bodem-water €14600 €3800 €4700 14 jaar
Water-water €18200 €4400 €5100 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Weststellingwerf?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel huizen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Weststellingwerf) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Zandhuizen kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2600 tot €4700. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het model, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-M-E 201.D08 geeft jou €1.900,00 subsidie en m.b.t. de ECOTEQ HQ 32 krijg je €4.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Zandhuizen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Roden plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2500 en €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €325 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw