Warmtepomp America

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is de keuze voor een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van gas is zo’n warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina vind jij concrete informatie betreffende een warmtepomp in America. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle onmisbare tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit America!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in America? Hieronder vind jij nuttige adviezen. Selecteer een onderwerp en vind ogenblikkelijk alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit America?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in America?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in America

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is tamelijk pittig. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in America onontbeerlijk. De zoektocht naar een ervaren specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Heliotherm). Hoe kies ik een ervaren warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.450 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.500 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in America.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Kilder.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.500 tot zo’n €18.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Vaillant, Remeha, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch type. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs America

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in America

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in America uit te rekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1100 €1300 7 jaar
Lucht-water €6200 €1700 €2300 6 jaar
Bodem-water €14300 €4800 €4700 10,5 jaar
Water-water €18300 €4100 €5500 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Horst aan de Maas?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Horst aan de Maas) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp America geldt alleen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2750 tot €4050. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Aermec CL025H biedt €1.650,00 subsidie en bij de Western Airconditioning Geyser 2 HT 26 is dit €3.250,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in America

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Sint-Maartensdijk plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. standaard elektriciteit. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2550 – €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €295 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen