Warmtepomp Kilder

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten investeren in een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Door warmtepompspot.nl vind je alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Kilder. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle nuttige info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Kilder!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Kilder? Op deze pagina vind je handige tips. Selecteer een item uit onze FAQ en je ontdekt onmiddellijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Kilder?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Kilder?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kilder

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is behoorlijk pittig. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Kilder onontbeerlijk. De zoektocht naar een deskundige warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk EnergyPanel). Wat is een handige warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.550 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €2.500 – €8.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Kilder.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Teroele.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 tot €19.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Remeha, AWB, Intergas, Vaillant). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een volledig-elektrisch oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kilder

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kilder

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kilder uit te zoeken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €2000 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €6300 €2100 €2500 7 jaar
Bodem-water €15000 €4300 €4800 14 jaar
Water-water €18000 €4400 €5700 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Montferland?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Montferland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Kilder geldt alleen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €3000 tot €4400. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Enerso AWK-O 11 geeft recht op €1.950,00 subsidie en voor de Enerso BW 19 ligt dit op €3.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Kilder

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in De Rips plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht samen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 – €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €335 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen