Warmtepomp De Rips

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het aanvragen van een systeem op gas niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts vind jij bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in De Rips. Hoe werkt het? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle onmisbare details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in De Rips!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in De Rips? Op onze website vind jij zinvolle informatie. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je ontdekt ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in De Rips?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in De Rips?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Rips

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is vrij pittig. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in De Rips benodigd. Het kiezen van een competente expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De specialist bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Sonnenkraft systeem). Hoe ben ik verzekerd van een competente installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.350 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €4.000 – €8.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in De Rips.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Meestal ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Neede.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 tot zo’n €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Intergas, Nefit, Atag, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een full-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Rips

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in De Rips

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kosten van het systeem is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Rips uit te werken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1800 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €4900 €2400 €2400 9 jaar
Bodem-water €14800 €5500 €3100 14 jaar
Water-water €17400 €5600 €5200 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Gemert-Bakel?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel huizen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Gemert-Bakel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp De Rips is alleen aan te vragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1250 en €5500. Het totale bedrag hangt af van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de CIAT AQUACIAT2 ILD 100V PV geeft recht op €3.350,00 subsidie en m.b.t. de Galletti ENE006HS ligt dit op €2.650,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in De Rips

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze producten consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Walsoorden plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met elektrische energie uit het net. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2650 tot €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €390 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw