Warmtepomp Walsoorden

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is de keuze voor een gasgestookt systeem bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp. Op de info van onze specialisten ontdek je uitgebreide info voor een warmtepomp in Walsoorden. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle onmisbare info en ontdek de meest vakkundige installateur in Walsoorden!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Walsoorden? Via onze specialisten check jij praktische tips. Klik op een onderwerp en je ontdekt binnen no-time alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Walsoorden?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Walsoorden?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Walsoorden

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is nogal ingewikkeld. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Walsoorden onontbeerlijk. Het kiezen van een aangesloten warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Hij checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Nilan warmtepomp). Hoe herken je een deskundige vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.750 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €8.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Walsoorden.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Greonterp.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.000 en €21.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Vaillant, Nefit, Remeha, Intergas). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een all-electric installatie. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Walsoorden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Walsoorden

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Walsoorden te ontcijferen.

Model warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1200 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €6100 €1600 €2600 6 jaar
Bodem-water €15500 €4100 €4600 13 jaar
Water-water €17700 €4600 €5100 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hulst?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel consumenten wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Hulst) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Walsoorden is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1750 – €5800. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Stiebel-Eltron WWK 301 Electronic Sol (233584) geeft recht op €1.250,00 subsidie en wat betreft de CTC EcoAir 510M 400V + CTC EcoZenith i250 ligt dit op €1.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Walsoorden

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Oostvoorne plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 en €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €315 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw