Warmtepomp Greonterp

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het vervangen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Middels deze website ontdek je uitgebreide info voor een warmtepomp in Greonterp. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle onmisbare tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Greonterp!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Greonterp? Op deze pagina check je praktische informatie. Maak een keuze uit een onderwerp en bekijk binnen no-time verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Greonterp?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Greonterp?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Greonterp

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is tamelijk complex. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Greonterp cruciaal. Het selecteren van een vakkundige specialist is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ADG Dynamics installatie). Hoe ben ik verzekerd van een competente installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.200 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €3.000 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. Deze warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Greonterp.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Readtsjerk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €6.000 tot €18.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Vaillant, Intergas, Remeha, Nefit). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een full-electric type. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire model betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Greonterp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Greonterp

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Greonterp uit te rekenen.

Type warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1100 €1100 6,5 jaar
Lucht-water €6500 €1800 €2500 7 jaar
Bodem-water €15400 €4000 €2500 10 jaar
Water-water €18500 €5900 €4300 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel Nederlanders uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Greonterp is alleen aan te vragen voor installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2350 – €4500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ006(**)3+ EHBH08(**)3V geeft jou €1.800,00 subsidie en wat betreft de Waterkotte Eco Touch Ai1 Geo 5006.5 (W/W) krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Greonterp

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Amstenrade plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in samenwerking met standaard elektriciteit. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2500 – €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €320 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen