Warmtepomp Amstenrade

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker check je waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Amstenrade. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle onmisbare info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Amstenrade!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Amstenrade? Door onze experts ontdek je bruikbare tips. Druk op een van de vragen hieronder, en bekijk ogenblikkelijk alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Amstenrade?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Amstenrade?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Amstenrade

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is nogal ingewikkeld. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Amstenrade benodigd. De zoektocht naar een betrouwbare specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De installateur inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hudge). Waar vind ik een ervaren warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.550 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €4.500 – €6.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar toepasbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Amstenrade.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Klein Zundert.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €9.000 tot zo’n €21.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Vaillant, Atag, AWB, Nefit). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Amstenrade

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Amstenrade

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Amstenrade uit te zoeken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1600 €1500 4 jaar
Lucht-water €6800 €2000 €2000 8 jaar
Bodem-water €14500 €4100 €3800 13,5 jaar
Water-water €17300 €5000 €4000 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Schinnen?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel gezinnen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Schinnen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Amstenrade is alleen aan te vragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2850 tot €5550. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Aermec CL100H geeft jou €2.850,00 subsidie en aangaande de Western Airconditioning Geyser 2 HT 70 krijg je €5.750,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Amstenrade

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze systemen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Slagharen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 – €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €345 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen