Warmtepomp Amstelhoek

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het aanvragen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op warmtepompspot.nl vind je diepgaande beschrijvingen aangaande een warmtepomp in Amstelhoek. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle belangrijke specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Amstelhoek!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Amstelhoek? Op onze website ontdek je nuttige adviezen. Klik op een van de vragen hieronder, en bekijk eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Amstelhoek?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Amstelhoek?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Amstelhoek

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk pittig. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Amstelhoek benodigd. De keuze maken voor een betrouwbare expert is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hitachi). Hoe herken je een bedreven installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.350 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €3.000 – €6.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Amstelhoek.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Klarenbeek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 tot zo’n €19.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Vaillant, Atag, Nefit, AWB). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Amstelhoek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Amstelhoek

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Amstelhoek te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1300 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €5900 €1500 €2600 6 jaar
Bodem-water €15000 €5600 €2700 12 jaar
Water-water €17400 €5400 €4400 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente De Ronde Venen?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment gaan veel woningen uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente De Ronde Venen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Amstelhoek is alleen aan te vragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2950 – €5350. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Aermec CL080H biedt €2.250,00 subsidie en voor de Western Airconditioning Geyser 2 HT 60 is dit €5.250,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Amstelhoek

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Sittard plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. gewone stroom. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2750 – €4400. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €400 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Utrecht.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen