Warmtepomp Anerveen

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzaam alternatief. De opvolger van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door deze webpagina lees jij tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Anerveen. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle nuttige info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Anerveen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Anerveen? Op deze pagina doorzoek jij zinvolle tips en adviezen. Selecteer een van de vragen hieronder, en jij bekijkt snel alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Anerveen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Anerveen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Anerveen

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk gecompliceerd. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Anerveen cruciaal. De zoektocht naar een echte warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus zelf. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Magic Thermodynamic Box). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.400 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €8.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Anerveen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Veelal ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Knegsel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 en €19.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Vaillant, AWB, Atag, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een full-electric product. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Anerveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Anerveen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Anerveen uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1800 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €6800 €1900 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €4800 €2500 11,5 jaar
Water-water €17800 €4500 €4100 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hardenberg?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Hardenberg) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Anerveen is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2050 tot €5600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Aermec NRL0300HE geeft recht op €5.650,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning Geyser 2 MT 25 ligt dit op €2.950,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Anerveen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Slootdorp plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2750 en €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €360 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen