Warmtepomp Anjum

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een systeem op gas geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Aan de hand van deze website vind jij alle details m.b.t. een warmtepomp in Anjum. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Anjum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Anjum? Op onze website lees je nuttige tips. Kies voor een item uit onze FAQ en je vindt binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Anjum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Anjum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Anjum

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk complex. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Anjum benodigd. De zoektocht naar een degelijke specialist doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Metro Therm). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.350 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €7.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.000 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Anjum.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Meestal zien we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Koekange.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 – €19.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Vaillant, AWB, Remeha, Nefit). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een full-electric type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Anjum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Anjum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Anjum te analyseren.

Model warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1500 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €1800 €2100 7 jaar
Bodem-water €14600 €3500 €4100 9 jaar
Water-water €18300 €4700 €4900 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Dongeradeel?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel huizen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Dongeradeel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Anjum is alleen aan te vragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2900 – €5850. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Air Trade Centre AX 7.1b biedt €1.250,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning Geyser 2 MT 42 is dit €4.150,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Anjum

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Smakt plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in combinatie met elektrische energie uit het net. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2700 tot €4000. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €280 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen