Warmtepomp Ankeveen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het aansluiten van een gasgestookt systeem geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Op de info op deze pagina vind je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Ankeveen. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle bruikbare informatie en vergelijk direct alle installateurs in Ankeveen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Ankeveen? Hieronder check je nuttige tips & tricks. Kies voor een item uit onze FAQ en check eenvoudig alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Ankeveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Ankeveen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ankeveen

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal complex. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Ankeveen benodigd. Het selecteren van een echte warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Micoe). Waar vind ik een doorgewinterde installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.500 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €5.500 – €7.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.500 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en om water op te warmen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Ankeveen.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Koewacht.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.000 tot zo’n €18.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Vaillant, AWB, Remeha, Atag). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ankeveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ankeveen

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ankeveen uit te rekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1600 €1000 5 jaar
Lucht-water €6700 €2300 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14800 €4800 €2500 10 jaar
Water-water €17100 €4400 €4400 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Wijdemeren?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. De komende jaren moeten veel Nederlanders overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Wijdemeren) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Ankeveen kan jij uitsluitend toepassen op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2100 – €5600. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Airwell AWHW-PAC-BT-MB-10KW-H11 geeft recht op €2.300,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning Geyser 2 MT 52 ligt dit op €4.450,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Ankeveen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Smalle Ee plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2700 – €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €365 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen